10 Mayıs 2012

sanat

    Beyaz adam mavi adamı dövmüş
    Mavi adam ağlamış
    Unutmasın diye kinini
    Parmağına ip bağlamış

Sanat sanat için, sanat toplum için. Ne önemi var. Bütün tartışmaları reddedecek kadar bireysel ve özgür nasıl olsa. Sanat, insanın kendi yarattığı dünyasının başka gözlere yansıması. Sanat, hayranlık uyandırıcı ve dinginleştirici. Sanat, ruha dokunan görünmez el. Sanat, sanatçının aklı, kalbi, elleri, sesi..  Sanat dünyanın çehresini güzelleştiriyor. Benim çehremi de Salvador Dali büyüledi. Ankara'da sergisi var. 20 mayısa kadar devam ediyor. Eğer giderseniz sizde benim gibi deliliğin ve dahiliğin aynı akıldan çıkışına şaşıracaksınız. Yanında da M.C. Escher sergisi var. O da ayrı bir muhteşem. Aklımı pörtletti, gözlerim yuvalarını inkar etti.
Bu aralar sürprizlerle dolup taşıyorum. Sürpriz hediyelerle mutluluğum perçinleniyor. Bense etrafımdaki insanların her birinden bir parça yaşam çalıyorum. Çok eğlenceli. Geçenlerde gittiğim kafenin tuvaletinin kapısında şunlar yazıyordu : "toplum farklı olanı dışladığını sanarken aslında farklı olan toplumu dışlamıştır." Aynılıklarla dolu bir hayatın ne kadar yavan olduğunu düşünüp farklılıklarıma gülümsedim. Farklılıklarda beni cezbeden bir şey var. Kendimi onaylayan, sanat gibi, aidiyet duygumu paylaşan bir şey. Bir de, bir kaç gün var içime henüz oluşumunu tamamlamamış bir huzur çöreklendi. Hayırlara çıksın.

M.C.ESCHER


S.DALİ

13 yorum:

Unknown dedi ki...

Kıskandım sizi, Ayrıntı konusuna bende kafa yordum bu gün.Konu resim olunca bir ressam bana;" neden çok başarılı kadın ressam azdır biliyormusun? Çünkü kadınlar ayrıntılarda boğulurlar" demişti.

Unknown dedi ki...

yanılıyo olmalı çünkü resimde başarının ölçütünü ben bulamadım. Ayrıca ayrıntı kadının sadece bir dili. başarısızlık ancak kadınların sessiz kalmayı tercih etmesinde olabilir.

Unknown dedi ki...

Ayrıca resim demişken profil resminize bayıldığımı da söylemeden edemezdim :)

Unknown dedi ki...

Başarı çok göreceli bir kavram, sanırım ünlü anlamında dedi,profil resmine gelince yazılarım da bazen anlattığım yeğenimden istedim resmimi yapmasını,geçen hafta yapmış, bende çok beğendim.

Unknown dedi ki...

işte bence yiğenin başarılı bir ressam ( umarım kızdır ;)

Unknown dedi ki...

Evet kız,henüz ilkokul 3. sınıf öğrencisi,resim de yapıyor ama asıl ilgisi müzik,5 yaşından beri keman çalışıyor

Unknown dedi ki...

:) allam harika sanatla uğraşması çok güzel

Unknown dedi ki...

her akımın yazarları sanatı kendilerine göre yorumlamışlar ama bence sanat insanın iç dünyasını dışa yansıtmasıdır demi ama :))mesela piyona çaldığımız zaman sadece el ile değil yüreğimizi duygularımızı ortaya koyarız ...

Unknown dedi ki...

kesinlikle öyledir sanat insanın iç dünyasını özgürce dışa vurmasıdır. evet mesela yani :)

The Merika dedi ki...

yeni bir yazı okurum umudyla girdim tamam okudum daliyi buldum da beni kesmedi bu dostum:) şöle posterli yazı :D atarlı bir itham ister bu gönlüm gene geliceğim :D sende daha sık yaz lütfen.ben bi süre az giriyorum ama sen yaz geldikçe yorum bırakacagım.sevgiler saygılar hoşçakal...

Unknown dedi ki...

beni de kesmedi zaten :) ben de fazla giremiyorum bu aralar çok fena :( gönlünü boş bırakmak istemem tabi, sanırım ilham perim olacaksın ;) görüşürüz..

oyumben dedi ki...

Sanat farklılıktır. Hizadaysan üretemezsin. Farklılık insanı farkındalığa zorlar. Farklılıkları fark edebildiğin kadar yaşarsın. İşte bu yüzden sanatı yok edip tek tip otomatlar yaratmak istiyorlar. Hiçbir şeyin farkına varmadan yaşayan fenomenel organizmalar olmamız için var güçleriyle çırpınıyorlar. Sanat yoksa insan da yoktur. Kimse bunu düşünmüyor. :( Belki de bizi diğer tüm canlılardan ayıran şey düşünmemiz değil sanata sahip olmamızdır.

Adsız dedi ki...

Mavi adam ve beyaz adam.. Babam bu dizeden hep bahsederdi ama ben bunun nereye ve kime ait oldugunu bir turlu bulamadim ne yazik ki