12 Haziran 2012

seçmek zorunda kaldıklarım var

Bazen seçim yapamayacak olmak çok daha iyi. Bırakıp kaçamayacak olmak. Sahneye ilk çıktığım dakika seçme şansım olsaydı geri dönerdim. Heyecanıma ve korkuma teslim olur geri dönerdim. Ve hayatımın şimdiye kadar ki en eğlenceli deneyimini hiç yaşayamamış olurdum, çünkü kovulurdum. Arabayla, yalnız başıma ilk çıkışımda yolun ilk beş dakikasında trafiğin ortasında durup, arabayı orada bırakıp kaçmak istemiştim ama seçme şansım yoktu eğer arabadan inip kaçsaydım belki de bir daha araba kullanacak cesareti kendimde bulamayacaktım. Tek başımaydım ve devam etmem gerekirdi. Ya hafta sonu erken kalkmayı reddedip sınava giremeseydim, o zaman bunu anneme nasıl açıklardım, Allahım! Aşk da seçme şansının olmadığı bir zamanda geliyor olsa gerek. Aksi aşk olmasa gerek. Yoksa hiç beklemediğin bir anda birinin çekim alanına girmek başka nasıl açıklanırdı. Bazen özgür irademin sessiz kalmasını seviyorum. Bu durumun harika bir tarafı da seçemediğin diğer seçenek için hiç pişman olmuyorsun. Çünkü o her zaman senin, korkularının, endişelerinin, güvensizliğinin tarafı oluyor, ve aslında bu seçim olmaktan çok çaresizliği kabullenip kaçmaya benziyor. Hayat karşıma korkaklığıma sığınamayacağım mecburiyetler çıkardığı için şanslıyım. Zorunda olmak sanıldığı kadar kötü değilmiş değil mi? Ya seçme şansım olsaydı.

9 yorum:

Unknown dedi ki...

hiç beklemediğin anda birinin çekimi altına girmek hımmm ben buna yıldırım aşkı derim ve inan aşkta seçim şansı yok yani sana bağlı değil :))bu arada yazın güzeldi

Unknown dedi ki...

Zorundamıyım diye bir şarkı var o aklıma geldi elimde olmadan,kendi kendime güldüm. Seçim en büyük stres nedenidir bu nedenle seçmek zorunda olmamak bazı durumlarda iyi sonuç verebilir.Bol şanş

Selami Ş. dedi ki...

E, bu hayat tercihlerden ibarettir önermesi sorunlu o zaman. Bu ilginç bir zincir, halkaların arasındayız ama dediğin zincirin ilk halkasına gidebilmekle mümkün, o zaman ne zorundalık olur ne de tercih. Her şey bizim yaptığımız gibi, gerçek manada bize göre ve bizden olur.

Zorunda mıyım :) diyerek de bitireyim

can dedi ki...

evet evet, bazı konularda seçme şansımızın olmaması hayatın bizi iyi yerlere götürmek istediğine işaret.

Unknown dedi ki...

susmak güzel; evet aşkta seçim şansı yok iyi ki de yok ;) yazıyı beğendiğine sevindim :)

asyayazar; sen dedin şimdi benim de aklıma geldi o şarkı ben de güldüm :) seçmediğimiz şeyler hep güzel olsun, seçme şansım da bol olsun ;)

aylak; hayatın tercihlerini mi yaşıyoruz yoksa kendi tercihlerimizi mi seçmek istemiyorum ;) özgür iradem susturulmaya çalışılmadığı sürece problem yok. Zorunda mıyım :)diye bitiririm bende.

can; işaretleri takip edip hayata güvenelim öyleyse :)

Selami Ş. dedi ki...

Özgür irade mi ? Hangi koşulda,nerede... Bu kadar insanın arasındayken sence özgür iraden olabilir mi ? O senin iraden midir ? birileri kafamıza bir şekilde bir şeyleri sokuyorsa ve biz buna özgür irade diyorsak,bilmem. Öğretiler,toplumsal doğrular vs vs tüm bunlardan arınmadan o "özgür irade" kavramını unut. Fikirler bizim fikirlerimiz değil ve hatta önyargılar bile aslında bizim değil.

Unknown dedi ki...

Ben özgür irademin varlığına inandığım sürece seçimlerimin sorumluluklarını taşırım, mutlu bile olurum :)Arınma konusunda haklısın kişisel, özgür beyinler için hala bir umut var.

oyumben dedi ki...

Karanlık bir mağaranın ağzında tek başıma ilk adımımı attığımda, tüm korkularımla beraber insanlığımı da dışarıda bırakmıştım.
Mağaranın içinde ilerlerken özgür iradenin bir illüzyon olduğunu hissetmiştim.

Belki de seçme şansımız olmaması, seçmeme şansıdır. :)

Unknown dedi ki...

Bazen seçme şansımın olmamasını da seçebilmeyi isterdim.